Afspraak maken

gehoorverlies-oorzaak-va-dementie-header

Gehoorverlies als oorzaak van dementie

Doorslaggevend bewijs: gehoorverlies is de meest voorkomende zelf-beïnvloedbare risicofactor voor dementie

In 2017 kwam het via een gepubliceerd artikel door de The Lancet Commisie al uit: gehoorverlies is een belangrijke risicofactor voor dementie. In 2020 wordt echter nog duidelijker hoe groot de impact is. Gehoorverlies blijkt namelijk de grootste zelf-beïnvloedbare risicofactor voor dementie.

In totaal zijn er 12 zelf-beïnvloedbare factoren voor dementie. Deze zijn met gezamenlijk in staat om 40% van de dementiegevallen te voorkomen of uit te stellen. Als wetenschappers met een geneesmiddel zouden komen om de kans op dementie met 40% te verkleinen, dan zouden we met ze alle in de rij staan.

Toch gelooft 50% van de mensen, volgens een Engels onderzoek, niet dat ze het risico op dementie kunnen verkleinen. Wij laten u hier graag zelf over beslissen en leggen u uit welke zelf-beïnvloedbare factoren er zijn.

De 12 zelf-beïnvloedbare factoren zijn:

 • Gehoorverlies
 • Opleidingsniveau
 • Hoge bloeddruk
 • Roken
 • Obesitas
 • Depressie
 • Lichamelijke inactiviteit
 • Diabetes
 • Weinig sociaal contact
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Hersenletsel
 • Luchtvervuiling

In totaal zijn bovenstaande factoren in staat om de kans op dementiegevallen met 40% te verkleinen. De grootste beïnvloeder hiervan is met 8% gehoorverlies.

dementie-oorzaak-gehoorverlies

Waarom hebben mensen met gehoorverlies meer kans op dementie?

Mensen die aan gehoorverlies lijden hebben vaker de neiging om onrustige ruimtes, feestjes en andere sociale contactmomenten te mijden. Hierdoor raakt men steeds verder geïsoleerd van de buitenwereld en zijn er steeds minder contactmomenten. Dit resulteert in minder prikkeling van de hersenen en dit is dan ook de voornaamste reden dat men sneller dement raakt.

Hoe kan een gehoorapparaat de kans op dementie verkleinen?

De reden dat mensen luidruchtige ruimtes en sociale contactmomenten vermijden heeft er vaak mee te maken dat deze momenten niet prettig zijn. U kan gesprekken niet goed volgen, moet meerdere keren vragen “wat zei u”, u twijfelt of u de vraag wel goed gehoord heeft en constant de volle focus behouden maakt u vermoeid.

Een gehoortoestel kan niet alleen deze momenten eenvoudiger maken, maar draagt ook bij aan het verkleinen van de kans op dementie. Gehoortoestellen zijn een enorm belangrijk middel voor communicatie en geven een boost aan een gezonde en actieve levensstijl bij slechthorende.

Gratis en vrijblijvende hoortest (t.w.v. 65,- euro)

Heeft u twijfels over uw gehoor of zou u graag laten checken of alles goed functioneerd? Plan dan een gratis en vrijblijvende hoortest in bij Annemiek’s Hoorstudio. Dit kan zowel bij onze vestiging in Arnhem als in Doetinchem.

DSW - Annemiek's Hoorstudio VGZ - Annemiek's Hoorstudio Multizorg - Annemiek's Hoorstudio CZ - Annemiek's Hoorstudio De friesland zorgverzekeraar - Annemiek's Hoorstudio Achmea - Annemiek's Hoorstudio Annemiek's Hoorstudio - Menzis

Veelgestelde vragen

Waar is Annemiek’s Hoorstudio gevestigd?
Wij hebben twee locaties, deze zijn te vinden in Arnhem en Doetinchem.

Wij zijn er dus voor iedereen in de omgeving van Bemmel, Duiven, Elst, Huissen, Lichtenvoorde, Ulft, Aalten, Winterswijk en Velp.
Welke verschillende hoortoestellen zijn er mogelijk?
We bieden drie soorten hoortoestellen aan. De eerste is Completely In the Canal (CIC), dus onzichtbaar in uw oor. De tweede is In Het Oor (IHO) en de derde is Achter Het Oor (AHO). Welke wij u adviseren is afhankelijk van de mate waarin u hoorverlies heeft voor uw gehoor.
Welke merken biedt Annemiek’s Hoorstudio aan?
Wij bieden diverse merken aan. Hier een greep uit de merken:
- Widex
- Oticon
- Phonak
- Starkey
Welke modellen bieden jullie aan?
We hebben veel verschillende hoortoestellen in ons assortiment. We adviseren u graag over de meest passende oplossing. De volgende modellen bieden wij onder andere aan:
- Oticon Real
- ReSound Cochlear
- Oticon More
- Widex Moment
- Starkey Livio Edge Al
- Phonak Audéo Paradise
Welke vormen van gehoorbescherming biedt Annemiek’s Hoorstudio aan?
Wij bieden gehoorbescherming aan in verschillende vormen:
- Gehoorbescherming voor motorrijders en cabrio-bestuurders
- Zwemdoppen voor baby’s, kinderen en volwassenen
- Gehoorbescherming voor kinderen, bijvoorbeeld voor oudjaar of concerten
- Gehoorbescherming op maat, bijvoorbeeld voor schadelijke geluiden en muziek
Wat houdt het Hoorprofs keurmerk in?
Dit houdt in dat wij een zelfstandige audicien zijn en voldoen aan de hoogste eisen van kwaliteit. Wij werken als onderneming volledig merkonafhankelijk en bieden een uitgebreid assortiment hoortoestellen en hoorhulpmiddelen aan.
Hoe kan ik mijn hoortoestel opladen?
Er zijn verschillende mogelijkheden, waaronder batterijen of een accu. Welke batterijen behoren bij uw hoortoestel is afhankelijk van het type. Wij hebben hierover de nodige kennis en adviseren u hier graag over. Bel voor meer informatie of maak een afspraak en kom langs op locatie.
Hoe kan ik mijn hoortoestel schoonmaken?
U kunt uw hoortoestel schoonmaken met behulp van speciale reinigingsmiddelen. Welke dit zijn is afhankelijk van uw hoortoestel. Het regelmatig onderhouden van uw hoortoestel voorkomt jeuk en irritatie, bevordert de geluidskwaliteit en verlengt bovendien de levensduur van uw hoortoestel. Wij adviseren u graag en helpen u verder. Bel voor meer informatie of maak een afspraak en kom langs op locatie.
Worden de hoortoestellen vergoed door de verzekering?
Wij hebben een contract met alle verzekeraars. Neem contact op voor meer informatie of welke hoortoestellen vergoed worden door de verzekering en hoe wij u hierbij kunnen helpen.