Gehoorverlies als oorzaak van dementie
Doorslaggevend bewijs: gehoorverlies is de meest voorkomende zelf-beïnvloedbare risicofactor voor dementieIn 2017 kwam het via een gepubliceerd artikel door de The Lancet Commisie al uit: gehoorverlies is een belangrijke risicofactor voor dementie. In 2020 wordt echter nog duidelijker hoe groot de impact is. Gehoorverlies blijkt namelijk de grootste zelf-beïnvloedbare risicofactor voor dementie.
In totaal zijn er 12 zelf-beïnvloedbare factoren voor dementie. Deze zijn met gezamenlijk in staat om 40% van de dementiegevallen te voorkomen of uit te stellen. Als wetenschappers met een geneesmiddel zouden komen om de kans op dementie met 40% te verkleinen, dan zouden we met ze alle in de rij staan.
Toch gelooft 50% van de mensen, volgens een Engels onderzoek, niet dat ze het risico op dementie kunnen verkleinen. Wij laten u hier graag zelf over beslissen en leggen u uit welke zelf-beïnvloedbare factoren er zijn.
De 12 zelf-beïnvloedbare factoren zijn:
- Gehoorverlies
- Opleidingsniveau
- Hoge bloeddruk
- Roken
- Obesitas
- Depressie
- Lichamelijke inactiviteit
- Diabetes
- Weinig sociaal contact
- Overmatig alcoholgebruik
- Hersenletsel
- Luchtvervuiling
In totaal zijn bovenstaande factoren in staat om de kans op dementiegevallen met 40% te verkleinen. De grootste beïnvloeder hiervan is met 8% gehoorverlies.
Waarom hebben mensen met gehoorverlies meer kans op dementie?
Mensen die aan gehoorverlies lijden hebben vaker de neiging om onrustige ruimtes, feestjes en andere sociale contactmomenten te mijden. Hierdoor raakt men steeds verder geïsoleerd van de buitenwereld en zijn er steeds minder contactmomenten. Dit resulteert in minder prikkeling van de hersenen en dit is dan ook de voornaamste reden dat men sneller dement raakt.
Hoe kan een gehoorapparaat de kans op dementie verkleinen?De reden dat mensen luidruchtige ruimtes en sociale contactmomenten vermijden heeft er vaak mee te maken dat deze momenten niet prettig zijn. U kan gesprekken niet goed volgen, moet meerdere keren vragen “wat zei u”, u twijfelt of u de vraag wel goed gehoord heeft en constant de volle focus behouden maakt u vermoeid.
Een gehoortoestel kan niet alleen deze momenten eenvoudiger maken, maar draagt ook bij aan het verkleinen van de kans op dementie. Gehoortoestellen zijn een enorm belangrijk middel voor communicatie en geven een boost aan een gezonde en actieve levensstijl bij slechthorende.
Gratis en vrijblijvende hoortest (t.w.v. 65,- euro)Heeft u twijfels over uw gehoor of zou u graag laten checken of alles goed functioneerd? Plan dan een gratis en vrijblijvende hoortest in bij Annemiek’s Hoorstudio. Dit kan zowel bij onze vestiging in Arnhem als in Doetinchem.
G Livingston, A Sommerlad, V Orgeta, et al. Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. July 20, 2017.
G Livingston, Jonathan Huntley, Andrew Sommerlad, et al. Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission. The Lancet. July 30, 2020.
https://www.bsa.natcen.ac.uk/media/39130/bsa-33-attitudes-to-dementia.pdf